Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Через перебої з електроенергією та водопостачанням в Україні зростає ризик епідемій

Російські телеграм-канали, посилаючись на неназвані українські медіа, поширюють інформацію, нібито через перебої з електроенергією, водопостачанням, зростанням антисанітарії, падінням якості медицини в Україні зростає ризик епідемій.

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей меседж і пояснили, що ці твердження не відповідають дійсності. Їм не вдалося знайти публікацій в українських медіа, у яких би йшлося про значні ризики поширення інфекційних захворювань через тимчасові вимкнення електроенергії. Такі повідомлення лише зафіксовані в російському сегменті соціальних мереж. 

А в червні 2024 року головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю «Укрінформу» зазначав, що в Україні немає спалахів кору, поліомієліту, дифтерії, правця, грипу, ГРВІ чи COVID-19.  До того ж в Україні є достатня кількість вакцин від перелічених хвороб.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись