Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . В Італії 50% людей підтримує Росію у війні.

Російські пропагандисти знову використовують «іноземних журналістів», які найчастіше мають російське походження або тісні зв’язки з РФ, та взагалі не є журналістами – задля того, щоби просунути наративи про «західну русофобію» або, навпаки, «підтримку Росії жителями заходу». В цей раз вони використали швейцарського громадянина Гі Меттана, який заявив, що начебто в Італія вже «отямилися від русофобії», та після трьох місяців війни РФ підтримує «50% італійців». Це фейк – з початку війни кількість италійців, що підтримують Росію у війні проти України – 5-7%, та не міняється. Дійсно зросла доля тих, хто не підтримує обидві сторони – тепер таких майже 50%.

Це одразу купа фейків в одному. По-перше, ні Велика Британія, ні Україна, ні будь які інші держави та міжнародні організації не визнають «рішення суду», за яким трьох іноземців, двох громадян Британії та одного – Марокко, визнали винними та «засудили» до страти. Цей вирок – незаконний, та буде визнаний ще одним військовим злочином Росії та її маріонеткових угрупувань.

Але заява Гі Меттана, що поширили російські ЗІ, не має відношення до реальності. Сам Меттан, як пишуть розслідувачі, раніше вже неодноразово був звинувачений в поширенні кремлівської пропаганди, а також є громадянином РФ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись