Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . Оскарження в суді вироку «іноземним найманцям», що воювали за Україну, буде означати «визнання ДНР».

Останні дні російськи пропагандистські медіа, посилаючись на прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова поширюють фейк, що начебто Велика Британія, якщо вона буде оскаржувати «вирок» іноземцям, яких захопили та утримують в окупованій частині Донбасу, буде означати визнання квазі-державного утворення.

Це одразу купа фейків в одному. По-перше, ні Велика Британія, ні Україна, ні будь які інші держави та міжнародні організації не визнають «рішення суду», за яким трьох іноземців, двох громадян Британії та одного – Марокко, визнали винними та «засудили» до страти. Цей вирок – незаконний, та буде визнаний ще одним військовим злочином Росії та її маріонеткових угрупувань.

По-друге, три людини - Ейден Еслін, Шон Піннер та Брахім Саадун - не є найманцями. Вони – військові ЗСУ, один з них є громадянином України. На них, як і будь-яких інших комбатантів, поширюється дія Женевської конвенції щодо військовополонених, тобто їх повинні обміняти, а не судити - лише за випадки реальних злочинів, доказу яких немає. І, по-третє, Британія веде перемовини щодо звільнення своїх громадян і буде вживати будь-яких заходів щодо обміну та повернення їх додому – але ці дії не означають будь-якої легітимізації злочинних угрупувань. Детальніше про це написало видання «НВ».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись