Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український військовий два роки нібито жив у каналізаціях «Азовсталі», і саме тому він такий худорлявий (фото)

Російська пропаганда поширює інформацію, буцімто український військовослужбовець два роки переховувався в каналізаціях заводу «Азовсталь» в окупованому Маріуполі. Він нібито пив стічні води, їв пацюків, але вижив.

Джерело: Центр протидії дезінформації

Насправді виснажений чоловік на фото повернувся з російського полону 31 травня 2024 року. Це один із нацгвардійців, які охороняли Чорнобильську АЕС, коли розпочалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Мета цього російського фейку – заперечити факти жорстокого поводження та знущання з українських полонених. 

У Центрі додають, що українські правоохоронці наразі розслідують факти вбивства росіянами понад 60 українських бранців. Також зареєстровано 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими. При цьому РФ, порушуючи норми міжнародного права, систематично захоплює в полон і цивільних українців. Раніше ми писали про те, як Росія маніпулює темою обміну полонених.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись