Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські захисники Зміїного здалися добровільно та без бою

Російські ЗМІ, серед яких RT, РІА Новості, Україна.ру, KP.ru, Lenta.ru та пропагандистські телеграм-канали 25 лютого поширювали фейкову інформацію, що 82 українських військових нібито добровільно здали російським окупантам позиції на острові Зміїний. Про це пише StopFake.

Пропагандистські ресурси також поширюють фейк, що українські захисники начебто написали розписки про те, що більше не братимуть участі в бойових діях. Натомість ще ввечері 24 лютого Державна прикордонна служба України повідомила, що острів обстріляли два російських кораблі, пізніше зі Зміїним був втрачений зв’язок. Окрім цього, окупанти використали міжнародний канал морського зв’язку для залякування захисників кордону — запис цієї розмови опублікували у відкритому доступі. Згідно з ним, росіяни вимагають від українських прикордонників здатися: «Я русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание коровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбовый удар». У відповідь український захисник Зміїного сказав: «Русский военный корабль, иди на х*й!».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись