Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові підтримують боротьбу регіону Роджави за незалежність

Про це повідомляють турецькі медіа. Як доказ вони наводять фото, на якому двоє чоловіків у балаклавах тримають у руках напис «Волю народам — смерть імперіям» та «Слава спротиву Роджави!».

Фактчекери Stop Fake виявили, що ця публікація спричинила хвилю обурення у турецькій медіаспільноті, адже курдські військові формування Туреччина вважає терористичними. «Скандальна підтримка PKK (Робітнича партія Курдистану) та YPG (Загони народної оборони) з боку українських військових!», «Україна забула допомогу Туреччини», — з такими заголовками турецькі ЗМІ поширили це фото.

Жодних доказів причетності українських військових до цього фото немає. Фото вперше з’явилося у російському телеграм-каналі «Hevale», який публікує інформацію про Курдистан та Близький Схід. Звідти воно було поширене турецькими ЗМІ та користувачами соцмереж. Посол України у Туреччині заявив, що фото є «російською провокацією і не має жодного стосунку до ЗСУ та України».

Такі фейки пропагандисти поширюють з метою пересварити Україну з міжнародними партнерами та зменшити підтримку України у світі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись