Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські солдати на війні сплять у кучугурах снігу

Останні кілька років щойно випадає перший сніг у соціальних мережах поширюють фотографію чоловіка, який спить просто неба у снігу. Нібито це український військовий, і такою є «ціна вільної України».

Це фотофейк. Аналітики Stopfake виявили, що фотографії щонайменше 10 років, її зняли ще до російсько-української війни. На ній не українські військові, а зображені тренування так званого російського спецназу на виживання.

Раніше цією фотографією ілюстрували сльозливу українську поезію, дописи зі збиранням коштів на теплі речі для українських військових, патріотичні дописи грузинською мовою «про ціну миру» і навіть новини за грудень 2014 року про те, що «бійці АТО ночують в окопах під "ковдрою” зі снігу».

Українці платять найвищу ціну у війні проти Росії за своє існування, умови служби українських військових можуть бути різні, часом на війні доводиться спати в снігу. Російська пропаганда вкидає ці фотографії, щоб видати російських окупантів за українських захисників.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись