Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські АЕС нібито можуть працювати лише на російському паливі

Ворожі ресурси поширюють наратив, нібито на європейців чекає ядерна катастрофа на їхніх же атомних станціях. Пропагандисти апелюють до того, що ЄС може зіткнутися з непередбачуваними наслідками, порівнюючи досвід України, яка відмовилася від російського ядерного палива на користь американського. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці StopFake. Вони наголошують, що в Україні та низці країн атомні станції справді були побудовані за часів панування радянської влади та розраховані виключно на російське паливо. Проте з часом Україна розпочала диверсифікацію своїх постачань, переходячи на американське паливо та запускаючи власне виробництво ядерного палива з українського урану. Так, «Енергоатом» і Westinghouse у 2020 році підписали контракт, у якому йшлося про довгострокове партнерство. А саме про постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської атомної електростанції. Як наслідок, уже починаючи з 2020 року Україна не здійснювала жодної закупівлі російського палива. У вересні 2023 року паливо, виготовлене Westinghouse за участі наших фахівців, було успішно завантажено в український реактор. Навіть до початку повномасштабного вторгнення бюджет Росії вже втратив прибуток від постачання палива, оскільки ми вже використовували американське паливо на наших АЕС.

Цей крок дав Україні змогу звільнитися від залежності від російського палива і стати потенційним постачальником для інших країн Європи, а саме Чехії, Словаччини, Фінляндії, Болгарії, які також цікавляться диверсифікацією своїх джерел енергії.

Незважаючи на це, російські медіа продовжують поширювати фейки щодо ядерної безпеки України та інших країн. Оскільки державна корпорація з атомної енергії «Росатом» потрапила в санкційні списки, Росія почала втрачати конкурентні позиції на ринку енергоносіїв. Тому пропагандисти намагаються вплинути на західну аудиторію, послаблюючи її довіру до західних технологій. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись