Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Слов'янську нібито ліквідували французьких найманців

Пропагандистські телеграм-канали пишуть, що російські війська завдали удару по місцю дислокації українських артилеристів і, ймовірно, там були французи, які привезли для ЗСУ установки CAESAR.

Проте ця інформація є фейковою, пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. Такі заяви російських пропагандистів — це спроба виправдати терористичний удар по Слов'янську 15 квітня 2024 року. Тоді росіяни обстріляли місто ракетою-бомбою «Гром-Е1», пошкодили два багатоквартирні будинки, заклад освіти й будівлю банку.

Схожим чином кремлівська пропаганда виправдовувала удар 16 січня 2024 року по Харкову. Тоді розслідувачі проєкту All Eyes on Wagner зазначали, що новину поширювали на тлі повідомлень про надання українцям французьких ракет. «Франція не має найманців ні в Україні, ні деінде», — такою була відповідь французького МЗС на закиди зі сторони Росії, пише видання Reuters. Ми також спростовували цю інформацію.

Риторика агітпропу про «іноземних найманців» в Україні має на меті демонізувати Захід в очах населення Росії, а також зобразити Росію в образі жертви цієї війни, зокрема.

• Читайте також: Росіяни знайшли підтвердження перебування «іноземних найманців» в Україні — військовий квиток полеглого американського бійця

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись