Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Харкові жінок «мобілізують» до лав Збройних сил

У пропагандистських каналах соцмереж поширюють інформацію, нібито «повістки» виписують жінкам, бо «чоловіків у місті не залишилося». Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко в ефірі телемарафону назвав це нісенітницею.

З початку літа 2022 року російська пропаганда через соціальні мережі просуває тезу про повістки для жінок. На Миколаївщині навіть поширювали підроблені документи, щоб аргументувати неправду.

Зазначимо, що у Міністерстві оборони України розробили законопроєкт щодо скорочення переліку спеціальностей жінок, які підпадають під військовий облік з 1 жовтня. Ініціативу вже передали до Верховної Ради, зараз над ним працює профільний комітет.

У Міністерстві пояснили, що зараз немає гострої потреби у мобілізації жінок. Водночас у ЗСУ залишається потреба у фахівцях з медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію. Зазначмо, що взяття на облік — це не мобілізація.

У воєнний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві лише за контрактом і в добровільному порядку. Всі жінки, які служать, роблять це добровільно та / або за контрактом.

Подібні фейки роспропаганда створює для поширення паніки в українському суспільстві і недовіри до Міністерства оборони.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись