Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Харкові жінок «мобілізують» до лав Збройних сил

У пропагандистських каналах соцмереж поширюють інформацію, нібито «повістки» виписують жінкам, бо «чоловіків у місті не залишилося». Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко в ефірі телемарафону назвав це нісенітницею.

З початку літа 2022 року російська пропаганда через соціальні мережі просуває тезу про повістки для жінок. На Миколаївщині навіть поширювали підроблені документи, щоб аргументувати неправду.

Зазначимо, що у Міністерстві оборони України розробили законопроєкт щодо скорочення переліку спеціальностей жінок, які підпадають під військовий облік з 1 жовтня. Ініціативу вже передали до Верховної Ради, зараз над ним працює профільний комітет.

У Міністерстві пояснили, що зараз немає гострої потреби у мобілізації жінок. Водночас у ЗСУ залишається потреба у фахівцях з медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію. Зазначмо, що взяття на облік — це не мобілізація.

У воєнний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві лише за контрактом і в добровільному порядку. Всі жінки, які служать, роблять це добровільно та / або за контрактом.

Подібні фейки роспропаганда створює для поширення паніки в українському суспільстві і недовіри до Міністерства оборони.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join