Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Шурма нібито заявив, що Україна повинна завершити війну на умовах Росії

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах інформацію, що колишній заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма нібито закликав завершити війну на умовах Росії та припинити «марне знищення солдатів». Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці Центру стратегічної комунікації та інформаційної безпеки. Вони з’ясували, що відео, яке розповсюдили фейкороби, є діпфейком, створеним з низькою якістю. Міміка «Шурми» не синхронізується з його голосом, а російські пропагандистські гасла, які приписані йому, озвучені недбало – речення українською мовою перемежовуються з російськими фразами.

Через такі діпфейки російська пропаганда намагається просувати наратив про те, що єдиний вихід для України – це «капітуляція на умовах Путіна». Використання діпфейків із вигаданими заявами колишніх чи діючих посадовців, таких як Ростислав Шурма, спрямоване на дискредитацію української влади. Поширюючи фальшиві звернення, пропаганда намагається створити враження, що навіть високопосадовці начебто готові здатися або схиляються до капітуляції. Фальшиві заяви, зроблені з використанням діпфейків, мають на меті спровокувати розкол між населенням та владою. Це може підірвати підтримку уряду та створити враження, що українське керівництво нібито відходить від своєї стратегії захисту суверенітету. Поширення таких фейків серед міжнародної спільноти може посіяти сумніви серед союзників України, показуючи нібито внутрішню готовність до капітуляції або втому від боротьби. Це може зменшити підтримку України з боку західних партнерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись