Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни видали обстріл Умані за «обстріл українцями “Донбасу”»

У пропагандистському телесюжеті росіяни розповіли фейкову новину про  «обстріл українцями “Донбасу”», де навели кадри зруйнованого будинку в Умані. Мовляв, «українські бойовики» вкотре обстрілюють Донеччину та Луганщину. За словами авторів, ЗСУ обстріляли місто Ясинувата й два села: Нікольське та Яковлівка. При чому наголошують, що під час масованого обстрілу нібито Україна випустила понад 20 ракет. 

Як пише «Українська правда», посилаючись на матеріал проєкту «Настоящее время», власне на кадрах у пропагандистському сюжеті ніякий не обстріл Донецька, а наслідки обстрілу житлового будинку в Умані. Автори фейкового телесюжету вкрали відео з телеграм-каналу пресслужби ДСНС. Керівник МВС Ігор Клименко повідомив, що окупанти вдарили ракетою Х-101. У результаті цього обвалився цілий під’їзд, де було зареєстровано 109 осіб. Знищено повністю 27 квартир. Також згоріли вщент або пошкоджені понад 33 авто.

29 квітня завершили пошуково-рятувальну операцію. У пресслужбі ДСНС повідомили, що внаслідок влучання у багатоповерхівку 23 людей загинуло, серед яких 6 дітей. 19 осіб отримали травми, а 17 — врятували з-під завалів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись