Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія через TikTok переконує молодь, що вона – єдина, енергетично незалежна країна

Російська пропаганда почала поширювати в TikTok різними мовами відео, які висміюють енергетичну кризу. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО в Telegram.

У соцмережах публікують ролик про змерзлого героя, який вирішив додати тепла в оселі, але до нього вривається поліція. Водночас російською мовою в TikTok поширюються відео протилежного змісту з ввімкненим газом чи гарячою водою.

«У такий спосіб роспропаганда намагається вплинути на аудиторію віком від 18 років. Замість традиційного залякування кремлівська дезінформація намагається сформувати враження, що начебто Росія – єдина енергетично незалежна та багата країна», – додають у повідомленні.

Насправді доля російських енергоносіїв на світовому ринку становить менше як 10%.

Аналітики наголошують, що з настанням опалювального сезону Росія лише посилюватиме енергетичний шантаж громадян. Зауважимо, що раніше російська пропаганда у контексті меседжів про газову кризу в Європі завжди згадувала про санкції проти Росії. Тепер росіяни ширять тези, що Росія – єдина країна, в якій взимку можна зігрітися і не економити на електроенергії та гарячій воді.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись