Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Петро Порошенко нібито закликав країни ЄС позбавити українських біженців пільг, а вивільнені кошти спрямувати на потреби ЗСУ — матеріал Deutsche Welle

Прокремлівські видання поширюють інформацію, що колишній президент України Петро Порошенко нібито звернувся до країн Євросоюзу з вимогою «позбавити допомоги українських біженців, а вивільнені кошти спрямувати на потреби ЗСУ». 

Агітпроп цитує заяву політика, яку він наче озвучив у розмові з журналістами німецького виданням Deutsche Welle. 

Аналітики StopFake пояснюють, що 8 травня Петро Порошенко був присутній на з’їзді німецької консервативної партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) у Берліні. Там, на запитання DW про те, чи повинна Німеччина сприяти поверненню українських чоловіків на батьківщину, політик висловив сумнів, що будь-які дії України або Німеччини можуть вплинути на позицію українських чоловіків, які відмовляються повертатися на батьківщину. У розмові із журналістами той заявив:

«Але я дуже рекомендую (Німеччині — ред. DW) стосовно цих осіб — чоловіків, які перебувають тут і які відмовляються повертатися в Україну — будь ласка, припиніть це фінансувати, і негайно почніть надавати ці гроші Збройним силам України». 

Тобто Порошенко не закликав позбавити всіх українських біженців допомоги в Німеччині, а порадив лише переспрямувати гроші, які йдуть на фінансування так званих, на допомогу Збройним силам України.

Та й слова експрезидента ніяк не репрезентують поточні політичні рішення України щодо біженців у Європі. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись