Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція «Петлі» й «анаконди» на українському фронті.  

Вдаватися до художніх образів, коли не хочеш вживати прямий термін — класичний прийом пропаганди. Зокрема, образ «петлі» вживають за відсутності оточення, яке, на відміну від нього, — чітке й однозначне поняття.

Наприклад, проросійські телеграм-канали зі «списку СБУ» все частіше називають «петлею» бойову обстановку в Сєвєродонецьку. Пропагандисти посилаються на закриті дані, отримані від британської розвідки, згідно з якими армія РФ нібито навмисно не закриває петлю, щоби більше бійців ЗСУ потрапляло в пастку. Спростувати чи підтвердити цю інформації ми не можемо, але звертаємо увагу на маніпулятивність вжитого поняття.

Ще вони порівнюють ситуацію з концепцією «плану «Анаконда» часів громадянської війни в США, який мав на меті «придушити» торгівлю, розірвавши зв'язок між сходом і заходом Конфедерації. Насправді ж гучну назву вигадали журналісти, а щодо ефективності плану історики дискутують.

Образи змій, які «душать», і петель, які «затягуються», можуть бути спрямовані не на пояснення обстановки, а на психологічний тиск на опонента, впливати на емоції, малюючи страшну картинку, базовану на простих, архетипних образах, зрозумілих навіть дитині.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись