Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мешканців підконтрольних Україні частин Донеччини та Луганщини позбавлятимуть батьківських прав

Російські медіа поширюють інформацію, що нібито Кабінет Міністрів України встановив таке покарання за відмову від евакуації. Це — неправда.

Постанова Кабінету Міністрів від 23 серпня 2022 року № 940, на яку посилаються пропагандисти, не передбачає позбавлення батьківських прав у разі відмови від евакуації дітей із зони бойових дій. Більшість нововведень стосуються лише евакуації дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківської опіки. Їхні опікуни можуть бути позбавлені опікунства у разі відмови від евакуації. Після евакуації дітей у безпечне місце Національна соціальна служба розв'язуватиме питання призначення нових опікунів. Йдеться про прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, патронатні сім’ї тощо. Тобто держава посилила контроль за безпекою дітей, за яких несе відповідальність.

Пропагандисти постійно маніпулюють емоційно чутливими темами. Раніше вони писали про те, що на Заході в українських біженців забирають дітей, які швидко їдять. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись