Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція МАГАТЕ нібито проти накладення санкцій на «Росатом»

Пропагандисти поширюють у медіа інформацію, нібито представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) виступають проти запровадження санкцій щодо російської державної корпорації «Росатом». Мовляв, про це заявив Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ. Проте це - маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці StopFake. Вони вказали, що насправді МАГАТЕ не може накладати санкції і загалом не має впливу в цьому питанні. Натомість Гроссі заявив, що вбачає можливість негативних наслідків від запровадження санкцій проти «Росатома» з погляду ядерної безпеки. 

«Росатом» обʼєднує в собі активи в енергетичній, будівельній та машинобудівній сферах. Корпорація лідирує у світі за величиною портфеля замовлень на спорудження АЕС і надає послуги такого виду у багатьох країнах. Наприклад, «Росатом» зводить енергоблоки в Туреччині, Індії, Угорщині. Саме тому, на думку Гроссі, хоч країни можуть політично підтримувати Україну, вони не підтримуватимуть запровадження санкцій проти «Росатома», оскільки потребують послуг корпорації. 

Російським пропагандистам вигідно поширювати фейкову інформацію щодо позиції МАГАТЕ, оскільки це є елементом кампанії для знецінення впливу санкцій на Росію. У її рамках росіяни намагаються висвітлювати санкції як нікому не вигідні, через що нібито все більше західних політиків та представників міжнародних організацій відмовляються підтримувати їх запровадження. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись