Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дитину нібито залишили без нагляду на вокзалі у Херсоні

Мережею шириться інформація про 4-річного хлопчика, якого нібито залишили без нагляду на автовокзалі в Херсоні. Допис про це за два дні отримав понад 35 тисяч поширень у фейсбуці, а інформацію підхопили пропагандисти. Втім це - фейк. 

На нього звернули увагу журналісти з херсонського регіонального медіа Кавун.city та проєкт «НотаЄнота», що займається неформальною освітою з розпізнавання фейків. На їхню думку, акаунт, який поширив це, не є особистою сторінкою, а радше ботом, який систематично дублює інформацію із забороненої російської соціальної мережі «Однокласники». Більшість контенту на ньому становлять привітання зі святами, цитати тощо. Допис про дитину з Херсона не мав жодних посилань на офіційні джерела інформації.

Така ситуація справді відбулася, проте у червні 2021 року. Дитину віком чотири роки залишили без нагляду на херсонському автовокзалі. Після розмови поліції з дідусем виявилося, що батько, проходячи військову службу в Маріуполі, залишив дитину під опікою своєї співмешканки. Вона після сварки пообіцяла, що відвезе дитину батькам військовослужбовця, втім не виконала своєї обіцянки та залишила хлопчика на вокзалі. 

На думку згаданих вище фахівців, поширення таких фейків, імовірно, є спробою російських пропагандистів виявити стимули, що викликають найбільшу суспільну реакцію та занепокоєння. Цього разу росіяни вирішили перевірити реакцію українців «на дітях», взявши на озброєння стару історію. Крім того, в такий спосіб вони хочуть дискредитувати українців загалом та родини військовослужбовців зокрема. Мовляв, українці недбало поводяться з дітьми, а отже Росія повинна це виправляти. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись