Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Київ спланував вбивство італійського журналіста Маттіа Сорбі

А російські військові врятували йому життя, про таке пишуть прокремлівські ЗМІ. Мовляв, 29 серпня співробітники українських спецслужб, одягнені у військову форму ЗСУ, обіцяли супровід репортера Маттіа Сорбі на таксі з Миколаєва до лінії зіткнення українських та російських військ.

Наблизившись до району бойових дій, провожаті залишили автомобіль і відрядили репортера замінованою дорогою. Таксі з журналістом підірвалося на українській міні, водій загинув, журналіста врятувати російські військові, які почули вибух. Зараз він перебуває на території, підконтрольній Росії.

Росіяни стверджують, що українські спецслужби планували дочекатися загибелі журналіста внаслідок обстрілів з російських позицій чи підриву таксі на міні для подальших звинувачень Росії у вбивстві Маттіа Сорбі та широкого резонансу у західних ЗМІ. Це – неправда.

Наприкінці серпня Маттіа Сорбі прибув до Миколаєва, де через деякий час самовільно, порушуючи правила безпеки, поїхав у бік тимчасово окупованого Херсона, розповіли у Миколаївській обласній військовій адміністрації. Без дозволу та супроводу українських військових він поїхав у напрямку Олександрівки (тимчасово окупована територія між Миколаєвом та Херсоном), що містилася в «червоній зоні» через сильні бої.

«Попри поширену версію російських медіа про начебто підрив автівки, на опублікованих відео можна побачити пошкодження автомобіля, що більш характерні для обстрілу, ніж підриву автомобіля на протитанковій міні. Тож можемо припускати, що при в’їзді у «червону зону», автівку обстріляли російські окупаційні війська, а коли зрозуміли, що це машина італійського журналіста – вирішили звинуватити українську сторону», – вважають у Миколаївській обласній військовій адміністрації.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись