Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українських шкільних підручниках з історії нібито пишуть, що Гітлер є визволителем України

Пропагандисти поширюють фото нібито українського шкільного підручника з історії для старших класів. У ньому Гітлера названо «німецьким державним діячем і політиком», що звільнив Львівську область під час Другої світової війни. Цю інформацію поширили в анонімних телеграм-каналах іншими мовами, включаючи болгарську, французьку, англійську та російську. Втім це - фейк.

Приклади постів із фейками про Гітлера, які спростували  німецькі і австрійські фактчекери

AFP та австрійсько-німецький хаб GADMO перевірили всі поточні підручники з історії України і не знайшли такої сторінки чи твердження. Експерти, яких вони опитали, підтвердили, що прославляння нацизму заборонено українським законодавством. У 2015 році український парламент заборонив пропаганду нацистських і комуністичних режимів. Всі підручники мають бути затверджені Міністерством освіти і науки та Інститутом модернізації змісту освіти.

В українських школах історію починають вивчати з п'ятого класу, а детально Другу світову війну — з десятого класу. Всі підручники оновлюються кожні п'ять років, останнє оновлення відбулося в 2022 році. AFP виявила, що в жодному підручнику Гітлера не зображують як «визволителя». Навпаки, описують мільйони смертей і злочини нацистів в Україні.

Поширюючи таку неправдиву інформацію, пропагандисти намагаються зобразити Україну як країну, яка підтримує нацистську ідеологію. Поширення фейків про нацистську ідеологію в Україні підтримує риторику Кремля про «денацифікацію» як одну з причин російського вторгнення. Це створює видимість морального обґрунтування для агресивних дій Росії. Поширення таких фейків може спонукати міжнародних партнерів сумніватися в необхідності підтримки України, зменшуючи економічну, політичну та військову допомогу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись