Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українських військових нібито годують цвілим хлібом

У соціальних мережах поширюється відео, де невідомий чоловік скаржиться на те, що українських військових нібито годують цвілим хлібом. Утім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту "По той бік новин". Вони стверджують, що ця історія виглядає як провокація, спрямована на деморалізацію українців. У їхній публікації відзначають, що хліб, який показаний на відео, насправді виготовлений ще до створення відео. Також немає доказів, що людина на відео є військовим, оскільки не показано жодних знаків (наприклад, шевронів), що вказували на це.

Це відео поширюється зі сторінки "Все буде Україна", яка на перший погляд виглядає патріотичною, але в дійсності наповнена низькосортним контентом. За один день на цій сторінці публікують десятки відео, переважно з тіктоку, присвячені гумору, життю під час війни та будням переселенців. Серед цього "легкого" контенту просочуються і теми корупції, мобілізації та роздуми псевдоекспертів щодо ситуації в країні. Ці відео, хоч і не повторюють проросійську позицію, проте сприяють російській пропаганді.

Такі "патріотичні" спільноти з емоційним та клікбейтним контентом збирають навколо себе людей, які керуються не фактами, а емоціями, і ними легко маніпулювати. Ці спільноти активно поширюють неперевірену інформацію, а навіть чутки та панічні настрої. При цьому вони щиро впевнені, що допомагають і розповсюджують "правду, яку приховують". У конкретному випадку з хлібом, багато глядачів засумнівалися в правдивості відео, висловлюючи сумніви і наводячи аргументи, але часто стикалися з ворожнечею та обвинуваченнями у байдужості до військових. Таким чином, такі "патріотичні" спільноти замість поширення достовірної інформації, розповсюджують сумнівні матеріали, які можуть підірвати довіру до армії та викликати негативні емоції серед громадян.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись