Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито була б у кордонах 1991 року, якби не зрив домовленостей з Януковичем у 2014 році

Прокремлівські ресурси поширюють меседж, що нібито якби в лютому 2014 року прозахідною опозицією не була зірвана угода про врегулювання, на яку погодилась Росія, то Україна зараз була б у кордонах 1991 року, про які вона так мріє. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на відповідну заяву глави МЗС РФ Сєргєя Лаврова. 

Однак слова Лаврова ― це брехня. Підготовка Росією окупації Криму та організації серії російських заколотів на території південних та східних областей України розпочались задовго до укладення 21 лютого 2014 року домовленостей між Януковичем та лідерами Майдану. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. 

Домовленості були зірвані саме Януковичем, позаяк той самоусунувся від виконання своїх обов’язків одразу після підписання угоди та став на шлях неприхованої державної зради, допомагаючи Росії в окупації суверенної території України.

У Центрі додають, що маячня, поширена Лавровим, є частиною базового російського наративу, який намагається подати російську агресію проти України як нібито «реакцію» на перемогу Революції Гідності. Насправді ж Росія виношувала свої загарбницькі плани задовго до того, як стало відомо, чим закінчаться події на Майдані Незалежності в Києві. Раніше ми писали про те, як Лавров намагається дискредитувати Українську формулу миру у світі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись