Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Парижі з'явилися графіті з обіцяними Україні винищувачами Mirage у формі труни

Російські ресурси поширюють інформацію, що на вулицях Парижа з'явилися графіті із зображенням літаків-винищувачів Mirage, які Франція обіцяла передати Україні, у формі труни та з підписом: «Міражі для України». У своїх новинах пропагандисти посилаються на одне з французьких видань, яке висвітлило цей інцидент.

Скриншот Центру протидії дезінформації

У Центрі протидії дезінформації при РНБО повідомляють, що це ― маніпуляція. Попри те, що такі графіті й справді з'явилися на вулицях Парижа, пропагандисти замовчали той факт, що за серією цих та інших подібних графіті стоїть російська мережа. Хоча про це писало французьке видання. 

Такі маніпуляційні матеріали російських пропагандистів розраховані як на російську, так і на західну авдиторії. У першому випадку пропагандисти намагаються показати звичайним росіянам, буцімто Україну ніхто не підтримує на Заході. У другому – пропагандисти прагнуть вплинути на позицію французів у контексті підтримки України. Раніше ми спростовували інформацію, що Україну нібито висміяли на вуличному графіті в Ізраїлі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись