Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У мережі поширюють фото рішення про приєднання російського міста Суджа до складу Сумського району, — фейковий документ

Анонімні телеграм-канали поширюють фото так званого проєкту рішення Сумської районної ради щодо включення російського міста Суджа та Суджанського району до складу Сумського району однойменної області України. У документі вказано, що у Суджанському районі проведуть референдум та вибори.

Але фахівці VoxCheck встановили, що 8 серпня (як вказано в документі) Сумська районна рада не проводила 29 сесію, на якій нібито ухвалили рішення про приєднання російського міста та області до України. У пресслужбі райради фактчекерам повідомили, що документ підроблений.

Також у фейсбук-сторінці Сумська районна рада повідомила, що документ є підробкою. «Сумська районна рада не розглядає рішення про включення міста Суджа та Суджанського району рф до складу Сумського району Сумської області», — вказали у дописі. 

Власне, Україна не порушує міжнародне право та не анексує території сусідніх держав. Усі дії Збройних сил України на території сучасної Росії не виходять за межі Женевських конвенцій та правил ведення війни. На противагу Росії, яка ще з 2014 року окуповує українську територію та проводить псевдореферендуми.

От Насправді Фіктивні референдуми на тимчасово окупованих територіях є не волевиявленням українців, а свідчать про бажання Росії додати легітимності своїм злочинним діям. Зокрема захопленню українських областей. Це абсолютно не легітимне голосування. Його результати, окрім самої Росії, визнають такі ж її «держави-побратими», як-от КНДР. Тобто і це окупація чужих територій Москвою. 

Читайте ще: Новомова «нові регіони Росії»

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись