Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Спростування заяви Харківської ОВА, ніби за відмову евакуйовуватися відключатимуть водопостачання

У російських медіа з посиланням на заяву так званого «представника військової адміністрації Харківської області» поширюють інформацію, що українська влада нібито відключає воду та електрику в тих жителів Харківської області, які відмовляються від «примусової евакуації». 

«Українська влада відновила насильницьку евакуацію населення в Куп’янському районі Харківської області, місцевих жителів, які не бажають їхати, відключають від води, світла та газу», — пишуть пропагандисти. 

Однак про те, що українська влада нібито має намір відключати електрику, газ і воду тим, хто відмовляється від евакуації, заявив обвинувачений у колабораціонізмі представник російської окупаційної адміністрації в Харківській області Євген Лісняк. У російських медіа його  називають «заступником голови військово-цивільної адміністрації Харківської області з оборони та безпеки».

Відомо, що Євген Лісняк до 2014 року жив у Харкові та працював у міліції у званні молодшого лейтенанта. З 2015 до 2022 року він жив в окупованому Луганську, де й працював у так званому «Міністерстві внутрішніх справ». У квітні 2023 року Служба безпеки України заочно повідомила про підозру Лісняку в добровільному зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території. 

10 травня 2024 року російська армія розпочала наступ на півночі Харківської області. У звʼязку із загрозою життю і здоровʼю місцевим жителям того ж дня з міста пришвидшилася евакуація населення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись