Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Розвінчуємо брехню, що українська влада "підтвердила" вивезення дітей під виглядом евакуації, щоб продавати їх у рабство або на органи

Телеграм-аноніми посилаються на слова заступниці глави МВС України Катерини Павліченко, яка розповіла про те, що у жителів Сумської області нібито забиратимуть дітей за відмову від евакуації. При цьому у самому пропагандистському дописі додають, мовляв, у такий спосіб українська влада під виглядом евакуації вивозить дітей для продажу в рабство або на органи.

Аналітики VoxCheck пояснили, що у дописі не наводять жодних доказів, що дітей продають. Звинувачення у продажі дітей в рабство та на органи — це безпідставні тези, якими Росія лишень намагається залякати жителів прифронтових територій.

Евакуацію з 5-кілометрової зони вздовж кордону з рф на Сумщині оголосили ще у липні 2023 року. У березні 2024 року також розпочалась примусова евакуація дітей з трьох населених пунктів, а вже у квітні це розпорядження поширилось на дві громади Сумщини. Впродовж травня–червня обов’язкову евакуацію оголосили ще у кількох населених пунктах.

Батьки не мають права відмовитись від евакуації дітей. Батьки, які відмовляються від евакуації, можуть нести адміністративну або кримінальну відповідальність за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей. У випадку доведення порушення ст. 166 Кримінального кодексу України (злісне невиконання батьками, встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною) за рішенням суду або органу опіки дитину можуть передати іншим родичам за їхнім бажанням, якщо таких немає — органу опіки та піклування. У виняткових випадках при безпосередній загрозі для життя або здоров’я дитини орган опіки та піклування або правоохоронці можуть прийняти рішення про негайне відібрання дитини без позбавлення батьківських прав або про позбавлення їх батьківських прав.

Проте в цьому випадку пріоритетом є безпека дітей, а не покарання батьків. Тож правоохоронці та місцева влада намагаються переконати батьків або інших опікунів виїхати з дітьми. 

«Чорна трансплантологія» в Україні ― це конспірологічна теорія, яку росіяни розвивають уже десятиліття. Постійне повернення до теми свідчить про її важливість для Росії. Ці повідомлення просувають як на внутрішню, так і на міжнародну авдиторію. 

Читайте ще: Як і навіщо Росія використовує тему «чорної трансплантології» в Україні

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись