Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Розвінчуємо маніпуляцію, що Україна прагне «повернути увагу» світової спільноти через Курську операцію

У анонімних телеграм-каналах розкидаються теоріями, буцім Володимир Зеленський «розпочав» Курську операцію, аби вкотре привернути увагу світової спільноти до України. Мовляв, Володимир Зеленський поступово втрачає підтримку своїх стратегічних партнерів. При цьому посилалися нібито на матеріал від Financial Times у якому ідеться про «програшну ситуацію» навколо Курщини з боку українського війська. 

«Курська операція змінює «баланс виснаження» не на користь України, оскільки вона уже програє», — кажуть пропагандисти. 

Українські війська прорвали російський кордон на Сумщині у вівторок 6 серпня. 12 серпня президент Зеленський уперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює майже 1000 км² Курщини. Станом на 21 серпня під контролем України перебувають 93 населені пункти Росії. 

Теза про «повернути увагу» — чергова спроба пропагандистів виправдати українську операцію на території Курської області Росії. Адже у такий спосіб фейкороби шукають обгрунтування дій України й водночас зберегти внутрішні настрої населення. 

До того ж у матеріалі The Financial Times взагалі не сказано, що операція ЗСУ на Курщині якось «катастрофічно» вплинула на обороноздатність України. У статті підкреслюють, що через Курську операцію українським військовослужбовцям на Донбасі доводиться нормувати кількість боєприпасів, а солдати «можуть стикнутися з іще більш тривалим перебуванням на фронті без ротації». При чому, це висновок самих авторів видання, тобто припущення.  

Читайте ще: США начебто причетні до операції в Курській області

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись