Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російські ЗМІ зобов’язали писати про «зростання рейтингу Путіна» та успішну «війну проти НАТО» в підсумках року

Кремль розіслав російським ЗМІ методичку про те, як писати про підсумки 2022 року. За даними видання «Медуза», насамперед російським ЗМІ  рекомендується наголосити, що Володимир Путін, розв'язуючи війну, рятував Росію від нападу НАТО та України. Також є теза, що з 2014 року західні країни збиралися «розділити та підкорити російський народ». Війну тобто «спецоперацію» потрібно називати успішною, з прикладами  досягнення цілей — «приріст земель», тобто окупованих територій. Про поразки на фронті в методичці не згадують.

Документ поділено на чотири частини: «Головне», «Посилення Росії», «СВО» та «Новий світопорядок». У розділі «Посилення Росії» рекомендується писати про те, наскільки високий рейтинг Путіна та про «безумовну підтримку спецоперації» росіянами. У розділі «Новий світопорядок» йдеться, що ЗМІ мусять розповідати про Росію як про «лідера країн», які «не визнають винятковість Заходу», та  називати її «лідером справедливого, демократичного та багатополярного світу». Європі Путін при цьому «дає шанс схаменутися» і перестати «бути васалом США».

Це все — найпоширеніші тези російської дезінформації за останні 10 місяців. Пропаганда постійно намагається переконати росіян та світ, що бореться з НАТО, аби виправдати поразки, яких завдала Росії українська армія. Також пропаганда стверджує, що рейтинг Путіна зростає, а всі росіяни підтримують війну — але реальна картина, навіть з досліджень підконтрольних Росії соціологічних служб інша: рейтинг Путіна падає, кількість прихильників війни зменшується. У світовій політиці Росія тепер так само далека від «лідерських позицій», як її найближчі партнери — Сирія, Іран, Куба та Венесуела. І завдяки санкціям, які ввели проти Росії десятки країні світу, вона все більше стає залежною від справді впливових країн, насамперед — Китаю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись