Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія «знищила» п’ять пускових установок Patriot

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час ракетного обстрілу Києва 16 травня росіянам вдалося знищити п’ять пускових установок Patriot. Мовляв, за допомогою однієї ракети «Кинджал» російська армія знищила цілий комплекс. Як доказ пропагандисти наводять скриншоти з продажу нібито запчастин від установки на одному з українських сайтів. Це — неправда. 

Кейс опрацювали фахівці проєкту StopFake, які насамперед звернулися до продавця «запчастин». Той заявив, що він лише припускає належність цих деталей до Patriot. Крім того, продавець ці та інші деталі знаходить просто неба в полі й зазвичай зберігає для власної колекції або продає на інтернет-аукціонах. Щодо знищення п’яти пускових установок, то це також неправда. По-перше, 18 травня в Пентагоні підтвердили, що внаслідок російської атаки на Україну систему Patriot пошкодили (а не знищили), але її вже відремонтували. По-друге, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що знищити Patriot «одним ударом неможливо», оскільки це дивізіон, який складається з командного пункту, радара, а також самих пускових установок (до восьми одиниць). Тобто, ні Пентагон, ні відомство ЗСУ не підтвердили знищення аж п’яти пускових установок Patriot. Утім, підтвердили пошкодження однієї установки, яку вже відремонтували. 

Пропагандисти ширять такі фейки, щоб переконати всіх в ефективності російської техніки. Нібито їй немає рівних, а от усю західну техніку можна легко знищити. У такий спосіб росіяни хочуть створити видимість, начебто російські війська постійно перемагають. Наприклад, недавно ми спростували фейк, нібито російська армія знищила перший БМП «Bradley». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись