Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Команда Офісу президента навмисне затягує війну, щоб відкласти вибори в Україні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що скасування майбутніх виборів — очікуваний крок від Зеленського, який жадає щонайдовше залишитися при владі. За словами авторів, він розуміє, що не зможе собі забезпечити перемогу в президентських виборах, оскільки суспільство ним «вкрай незадоволене». Мовляв, Володимир Зеленський втрачає українські землі й заразом підтримку українців. Автори переконують, що Зеленський хоче захопити всю владу в Україні. 

Утім, така теза безпідставна. Згідно з українським законодавством, в умовах воєнного стану вибори не можна проводити. Тобто Зеленський залишатиметься президентом до закінчення війни. Це не його бажання, а вимушений крок, щоб уникнути порушень закону та різноманітних колізій. Тим більше, ніхто не «затягує» війну, якщо росіяни обстрілюють Україну щодня. Нещодавно Глава ПАРЄ Тіні Кокс розповів про можливість проведення виборів в Україні. Він пояснив, що  це потрібно зробити, проте, швидше за все, після завершення активних військових дій, коли воєнний стан ще буде зберігатися. Кокс визнав, що провести вибори в таких умовах буде складно. Натомість представники України на заході ПАРЄ розповіли, що вибори мають відбутися у 2024 році. Очільниця української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева заявила, що українська влада наразі прагне дотримуватися звичайного календаря. Тобто 2024 рік, як заплановано, — рік президентських та парламентських виборів, а 2025 — місцевих  виборів. 

Українська влада не відмовляється від виборів, а навпаки, шукає шляхи їх проведення. Проте політикині та політики враховують усі ризики, пов’язані з війною, яку розв’язала Росія проти України. За таких умов Росія перешкоджає у проведенні виборів, оскільки щодня обстрілює українські міста й села, а росіяни — вбивають мирних українців. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись