Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Команда Офісу президента навмисне затягує війну, щоб відкласти вибори в Україні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що скасування майбутніх виборів — очікуваний крок від Зеленського, який жадає щонайдовше залишитися при владі. За словами авторів, він розуміє, що не зможе собі забезпечити перемогу в президентських виборах, оскільки суспільство ним «вкрай незадоволене». Мовляв, Володимир Зеленський втрачає українські землі й заразом підтримку українців. Автори переконують, що Зеленський хоче захопити всю владу в Україні. 

Утім, така теза безпідставна. Згідно з українським законодавством, в умовах воєнного стану вибори не можна проводити. Тобто Зеленський залишатиметься президентом до закінчення війни. Це не його бажання, а вимушений крок, щоб уникнути порушень закону та різноманітних колізій. Тим більше, ніхто не «затягує» війну, якщо росіяни обстрілюють Україну щодня. Нещодавно Глава ПАРЄ Тіні Кокс розповів про можливість проведення виборів в Україні. Він пояснив, що  це потрібно зробити, проте, швидше за все, після завершення активних військових дій, коли воєнний стан ще буде зберігатися. Кокс визнав, що провести вибори в таких умовах буде складно. Натомість представники України на заході ПАРЄ розповіли, що вибори мають відбутися у 2024 році. Очільниця української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева заявила, що українська влада наразі прагне дотримуватися звичайного календаря. Тобто 2024 рік, як заплановано, — рік президентських та парламентських виборів, а 2025 — місцевих  виборів. 

Українська влада не відмовляється від виборів, а навпаки, шукає шляхи їх проведення. Проте політикині та політики враховують усі ризики, пов’язані з війною, яку розв’язала Росія проти України. За таких умов Росія перешкоджає у проведенні виборів, оскільки щодня обстрілює українські міста й села, а росіяни — вбивають мирних українців. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join