Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Партнери нібито надали Україні несправні винищувачі F-16

У мережі, посилаючись на польське видання Interia, поширюють інформацію, що Україні буцімто надали несправні літаки F-16. Перед вирушенням в Україну винищувачі нібито не проходили ремонтне обслуговування, і тепер деякі з них не можуть використовувати для польотів. 

Однак матеріалом видання Interia про надання Україні літаків F-16 зманіпулювали, повідомляють у проєкті StopFake. У тексті йдеться лише про два винищувачі F-16 версії ADF, які, найімовірніше, призначені для використання їх як хибних цілей, донорів запчастин або для навчання українських авіаційних техніків. Ці агрегати Україна могла отримати з військової бази в пустелі Девіс-Монтан у США, де зберігаються списані літаки. 

Ці висновки, зроблені на основі презентації Володимиром Зеленським F-16 в Україні, також підтверджують експерти інформаційно-консалтингової компанії Defense Express: «На обох винищувачах відсутні автоматичні 20-мм гармати, технічні написи та інші ознаки діючого бойового літака, що наштовхує на думку, що принаймні ці два F-16 були передані США як приманка в Україні». 

У Defense Express також звертають увагу на те, що використання фюзеляжів F-16 як приманки є ефективною стратегією ― їх схожість зі справжніми винищувачами настільки велика, що для точної ідентифікації буде потрібний ретельний огляд. Ці неробочі макети F-16 навіть із супутника чи безпілотника не можна буде відрізнити від справжніх літаків. Експерти інформаційно-консалтингової компанії припускають, що Збройні Сили України як хибні цілі використовуватимуть, зокрема, і сучасні надувні копії.

Побоюючись участі літаків F-16 у бойових діях, пропагандисти намагаються всіляко дискредитувати їхню появу в Україні та посіяти сумнів у їхній ефективності. Так, дещо раніше ми вже аналізували подібні інформаційні вкиди. Наприклад, спростовували твердження росіян, мовляв, Сирський заявив, що винищувачі F-16 не принесуть жодної користі для України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись