Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Партнери нібито надали Україні несправні винищувачі F-16

У мережі, посилаючись на польське видання Interia, поширюють інформацію, що Україні буцімто надали несправні літаки F-16. Перед вирушенням в Україну винищувачі нібито не проходили ремонтне обслуговування, і тепер деякі з них не можуть використовувати для польотів. 

Однак матеріалом видання Interia про надання Україні літаків F-16 зманіпулювали, повідомляють у проєкті StopFake. У тексті йдеться лише про два винищувачі F-16 версії ADF, які, найімовірніше, призначені для використання їх як хибних цілей, донорів запчастин або для навчання українських авіаційних техніків. Ці агрегати Україна могла отримати з військової бази в пустелі Девіс-Монтан у США, де зберігаються списані літаки. 

Ці висновки, зроблені на основі презентації Володимиром Зеленським F-16 в Україні, також підтверджують експерти інформаційно-консалтингової компанії Defense Express: «На обох винищувачах відсутні автоматичні 20-мм гармати, технічні написи та інші ознаки діючого бойового літака, що наштовхує на думку, що принаймні ці два F-16 були передані США як приманка в Україні». 

У Defense Express також звертають увагу на те, що використання фюзеляжів F-16 як приманки є ефективною стратегією ― їх схожість зі справжніми винищувачами настільки велика, що для точної ідентифікації буде потрібний ретельний огляд. Ці неробочі макети F-16 навіть із супутника чи безпілотника не можна буде відрізнити від справжніх літаків. Експерти інформаційно-консалтингової компанії припускають, що Збройні Сили України як хибні цілі використовуватимуть, зокрема, і сучасні надувні копії.

Побоюючись участі літаків F-16 у бойових діях, пропагандисти намагаються всіляко дискредитувати їхню появу в Україні та посіяти сумнів у їхній ефективності. Так, дещо раніше ми вже аналізували подібні інформаційні вкиди. Наприклад, спростовували твердження росіян, мовляв, Сирський заявив, що винищувачі F-16 не принесуть жодної користі для України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join