Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Папа Франциск закликає звільнити з-під арешту митрополита УПЦ МП Павла Лебедя

Анонімні телеграм-канали та російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Папа Римський нібито закликав українську владу звільнити намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла Лебедя (Пашу Мерседеса). Таку заяву Папа Франциск буцімто зробив під час особистої розмови з представником Всесвітнього союзу старовірів Леонідом Севастьяновим. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Інформації про те, що Папа Франциск закликав українську владу звільнити митрополита Павла Лебедя, немає на жодному з офіційних ресурсів Ватикану та понтифіка. Ба більше, на сайті Ватикану навіть немає інформації про те, що в Папи була зустріч із головою Всесвітнього союзу старовірів Леонідом Севастьяновим у 2023 році.

Деякі російські медіа вказують, що Папа Франциск зробив таку заяву під час особистої зустрічі з Севастьяновим. Проте голова союзу старовірів неодноразово робив гучні заяви, які не відповідали дійсності. Й через це самі російські пропагандистські ресурси з недовірою ставляться до його слів.

Нагадаємо, що 1 квітня наміснику Києво-Печерської лаври, митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю СБУ вручила підозру за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ).

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Папу Римського Франциска та українську владу, яка нібито затримала ні в чому не винного митрополита УПЦ МП. Російські пропагандисти прагнуть розколоти українське суспільство за релігійною ознакою. Раніше «Детектор медіа» розповідав про тактику, як російська пропаганда інструменталізує релігійні питання у власних цілях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись