Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Папа Франциск закликає звільнити з-під арешту митрополита УПЦ МП Павла Лебедя

Анонімні телеграм-канали та російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Папа Римський нібито закликав українську владу звільнити намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла Лебедя (Пашу Мерседеса). Таку заяву Папа Франциск буцімто зробив під час особистої розмови з представником Всесвітнього союзу старовірів Леонідом Севастьяновим. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Інформації про те, що Папа Франциск закликав українську владу звільнити митрополита Павла Лебедя, немає на жодному з офіційних ресурсів Ватикану та понтифіка. Ба більше, на сайті Ватикану навіть немає інформації про те, що в Папи була зустріч із головою Всесвітнього союзу старовірів Леонідом Севастьяновим у 2023 році.

Деякі російські медіа вказують, що Папа Франциск зробив таку заяву під час особистої зустрічі з Севастьяновим. Проте голова союзу старовірів неодноразово робив гучні заяви, які не відповідали дійсності. Й через це самі російські пропагандистські ресурси з недовірою ставляться до його слів.

Нагадаємо, що 1 квітня наміснику Києво-Печерської лаври, митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю СБУ вручила підозру за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ).

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Папу Римського Франциска та українську владу, яка нібито затримала ні в чому не винного митрополита УПЦ МП. Російські пропагандисти прагнуть розколоти українське суспільство за релігійною ознакою. Раніше «Детектор медіа» розповідав про тактику, як російська пропаганда інструменталізує релігійні питання у власних цілях.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join