Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Кабмін нібито ухвалив Постанову про покарання родичів тих, хто ухиляється від мобілізації

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах фотографію нібито офіційного документа, в якому йдеться про покарання родичів тих, хто ухиляється від мобілізації в Україні. Зазначається, що документ буцімто підписаний прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Про це пише Центр протидії дезінформаціїПісля перевірки в Секретаріаті Кабінету Міністрів України було встановлено, що цей документ є підробкою. Його формат не відповідає редакційним стандартам, оскільки прем'єр-міністр не пише таких листів, а видає доручення, які мають іншу структуру.

Документ також містить граматичні помилки, а вказаний у ньому номер не відповідає стандартам Кабінету Міністрів. Додатково встановлено, що документа з таким вихідним номером у 2024 році взагалі не існує.

Цей фейк спрямований на створення паніки серед населення та дискредитацію українських державних установ. Пропагандисти використовують такі підробки, щоб підірвати довіру до уряду, посіяти недовіру серед громадян та посилити напругу в суспільстві. Створюючи ілюзію безпорадності державних структур і несправедливого переслідування, ворог намагається зламати моральний дух українців та послабити їхній опір. Це також частина ширшої кампанії з інформаційної війни, спрямованої на підрив єдності та злагоди в українському суспільстві. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись