Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про нібито крадіжку особистих речей українського бійця на його похоронах

Проросійські телеграм-канали поширюють відео, в якому йдеться, що працівник кладовища на похоронах українського військового начебто вкрав з труни ігрову консоль PS5, яку туди поставили близькі загиблого. Родичі солдата ЗСУ нібито побачили ігрову консоль на маркет-плейсі OLX, упізнавши її за наліпками на ній. Продавцем же буцімто виявився працівник кладовища, який закопував труну військового.

Скриншот із пропагандистського телеграм-каналу

Насправді це відео є черговим фейком російської пропаганди. Саме відео є низькопробним. Наприклад, спочатку у ньому йдеться, що загиблим бійцем, у якого нібито вкрали PS5, є «Валерій Шпирко», але далі у відео вже помилково називають його «Віталієм». Окрім цього, у надійних і верифікованих українських медіа не має жодної інформації про те, що подібний інцидент справді стався. Зрештою, незрозуміло, як працівник кладовища під час закопування труни міг викрасти ігрову консоль, розмір якої складає 39x26х10,4 см (тобто доволі обʼємна), щоб це залишилося непомітним.

Цим фейком росіяни прагнуть посіяти недовіру та розбрат з-поміж українського суспільства. До того ж стверджуючи, що цей військовослужбовець ЗСУ нібито брав участь у Курській операції, «у ході якої й украв консоль і згодом загинув», російські пропагандисти підживлюють наратив про нібито мародерство бійців ЗСУ на Курщині. Раніше ми аналізували подібний за форматом відеофейк, який полягав у тому, працівники ТЦК нібито вбили студента зі Львова, а потім його тіло викинули в Тису.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись