Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Данія нібито відмовилась навчати українських пілотів на F-16 через «їх нездатність до навчання»

Пропагандисти поширюють у соцмережах «новинний» сюжет, у якому стверджується, що Данія нібито відмовила у навчанні українських пілотів на літаках F-16 через їх «їх нездатність до навчання». 42-секундний відеоролик змонтований у форматі новинного сюжету з назвою каналу NewsFlash та підписом "Літаки не летять". Вгорі відео зазначено live, що мало б вказувати на прямий ефір. Втім це - маніпуляція.

Фахівці проєкту StopFake намагались встановити, чи існує насправді новинний канал NewsFlash. На ютубі знайдено декілька акаунтів із такою назвою, але жодна з них не розповсюджувала це відео. Найранішу версію цього сюжету можна знайти на ютуб-каналі Moscow Never Lies від 25 червня 2024 року. На сторінці зазначено, що це "сатиричні новини Росії №1 від Дмитра Медведєва та Пескова у Telegram!". Там також розміщено численні подібні відео з написом "NewsFlash". Хоча автором цього відео, ймовірно, є сатиричний канал, сюжет широко поширювали серед проросійських Telegram-каналів, користувачів X (колишній твіттер) та фейсбук.

Аналіз сюжету показав, що він складається з різних відеороликів. Наприклад, для коментаря, який нібито належить генералу НАТО, що заявляє про ступень "навченості" українських військових, використано відеоролик Місії України при НАТО, який вони опублікували 1 травня 2024 року на своїй офіційній сторінці у фейсбуці. На відео зображено українського військового пілота з прізвиськом "Мунфіш". Наразі цей військовий проходить навчання на F-16 в Великобританії.

Також у фейковому відео фігурує генерал Ян Дам, командувач Королівськими Повітряними Силами Данії, який нібито заявляє про "падіння" всіх літаків F-16 у симуляторі. У реальному ж відеоролику, з якого взято цей фрагмент, датський генерал говорить про переваги F-16 для України.

Саме заява про те, що Данія відмовилась навчати українських пілотів на F-16 через їх "нездатність до навчання", не відповідає дійсності. 24 червня міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен під час спільної пресконференції зі своїм колегою з Норвегії Бьорном Арільдом Грамом заявив, що до кінця 2024 року Данія припинить навчання українських пілотів на літаках F-16. Проте навчання припиняється через перехід Данії на більш сучасні винищувачі F-35, для яких використовуватиметься авіабаза Скридструп, де зараз тренуються українські пілоти. Також міністр оборони Данії відзначив, що країна зможе сприяти в навчанні українських пілотів на території інших країн.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб дискредитувати Збройні сили України та припинити поставки зброї від союзників України. Мовляв, українські військові не здатні керувати західною зброєю, а отже сенсу її передавати немає.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись