Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Чорні трансплантологи США налагодили «експорт» людських органів з України

Пропагандисти в російських телеграм-каналах поширюють інформацію, нібито в Україні налагодили «експорт» людських органів за допомогою лікарів-трансплантологів зі США. Вони також стверджують, що центром, куди звозять усі вилучені органи, є Львів, а «джерелом» донорських органів — поранені українські військові. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони проаналізували репортажі в російських медіа про лікаря-трансплантолога Роберта Монтгомері і зʼясували, що насправді лікар приїжджає задля допомоги українцям. До прикладу, 18 квітня цього року у пресслужбі Першого медичного обʼєднання Львова повідомили, що Монтгомері пересадив нирку від батька до сина, який останні 13 років перебував на діалізі. Пропагандисти зробили свої матеріали, перекрутивши репортаж «Голосу Америки» про Монтгомері. Він не займається вивезенням донорських органів за кордон.

Фахівці VoxCheck наголошують, що з 2019 року в Україні є можливість бути посмертним донором, однак лише за особистої згоди повнолітньої дієздатної особи. Крім того, відповідно до пункту 4 статті 17 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», військовослужбовці не можуть бути посмертними донорами. 

Аналітики зазначають, що Львів — це не єдиний центр трансплантології в Україні, куди передають анатомічні матеріали для донорства. Велика кількість операцій відбувається також у Києві, а по всій території України діють 32 таких центри. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за війну проти України на треті сили. Мовляв, США ведуть війну заради грошей, щоб продавати ваші органи за безцінь. Однак саме Росія напала на Україну та веде атаки проти цивільного населення, а США допомагають Україні оборонятися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись