Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Києві для підтримки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного нібито набирають масовку на мітинг

Анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію про те, що в Києві нібито набирають «протестувальників» для мітингу з метою підтримки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Як доказ маніпулятори діляться підробним скриншотом, який буцімто зроблений на українському сайті з пошуку різних послуг. Це — фейк. 

На цей кейс звернули увагу експерти із Центру протидії дезінформації. Вони вказують, що подібних оголошень на українських сайтах немає, а головнокомандувач ЗСУ чи будь-хто з військового керівництва не збирає масовку для заходів. Подібні заяви — серія вкидів, спрямованих на дискредитацію Валерія Залужного, це спроба створити хибне враження, що в українському військово-політичному керівництві є розкол, а президент Зеленський буцімто всіляко намагається позбутися головнокомандувача через нелояльність останнього. 

Тиждень тому в соцмережах ширився дипфейк, нібито Валерій Залужний закликав населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади». Головнокомандувач ЗСУ насправді не виступав із таким зверненням і не закликав до військового перевороту. Одночасно із цим з’явилася фейкова новина, що буцімто чинний міністр оборони України Рустем Умєров нещодавно вніс подання щодо звільнення Валерія Залужного. У відповідь Умєров заявив, що це — вкид. Незадовго до цього шахраї створили фейковий канал Валерія Залужного в телеграмі та розсилали повідомлення дискредитаційного змісту.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join