Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Жителі Херсона поскаржилися на погіршення життя після приходу українських військ

Таку інформацію поширили російські медіа та пропагандисти.

Нібито про це журналістам британського видання Sky News розповіли місцеві жителі в Херсоні. Зі статті «Ukraine war: Freedom comes at a price as Russia switches from occupier to attacker of Kherson» («Війна в Україні: свобода має свою ціну, оскільки Росія перетворюється з окупанта на нападника на Херсон») пропагандисти виділили з кількох історій містян слова лише однієї жінки, яка стверджує, що стало «гірше, дають допомогу, але не всім».

Пропагандисти використали цитату без контексту і представили її так, ніби вона зображає позицію всього населення, мовляв, у Херсоні було ліпше під російською окупацією.

Як пишуть аналітики проєкту Myth Detector, кремлівські пропагандистські медіа намагаються створити враження, ніби жахливі умови життя в Херсоні є наслідком звільнення регіону Збройними силами України.

Насправді більшість херсонців, згаданих у матеріалі Sky News, розповідали журналістам про свою радість, що місто повернулося під контроль України, навіть якщо тепер вони чекають нових неприємностей через російські обстріли. Саме щоденні ракетні та мінометні обстріли російських військ спричинили загибель понад 40 мирних жителів, зокрема щонайменше однієї дитини, і це вплинуло на стабільність інфраструктури міста.

Мета таких маніпуляцій – показати, що херсонцям «без росіян» гірше і вони шкодують, що їхнє місто звільнили. Водночас пропагандисти не згадують, що після звільнення Херсона Росія перетворилася з окупанта на агресивного нападника і тепер чи не щодня атакує місто, через що люди не можуть відновити повноцінне життя міста.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join