Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Зеленський вимагає від кожного громадянина Німеччини щомісячних виплат по 400 євро за участь України в «російському конфлікті»

Нібито скріншот статті німецького видання Berliner Zeitung із таким заголовком поширюють у соціальних мережах. Мовляв, отримані кошти  мають піти на підняття бойового духу та «вигнання росіян з Донбасу». Це — неправда.

Як встановили фактчекери німецького проєкту Correctiv, статті з таким заголовком ні у виданні  Berliner Zeitung, ні в будь-якому іншому ніколи не було. Зображення, яке поширюють у соціальних мережах, насправді є зміненим скріншотом статті «Зеленський закликає заборонити міжнародні виїзди для росіян», опублікованої в німецькому виданні 8 серпня. Скріншот оригінальної статті й фейкове зображення відрізняються заголовком та коротким описом, решта даних — дата і час публікації, джерело, ілюстрації та ключова цитата однакові. 

Російська пропаганда систематично поширює фейки з метою дискредитації українського президента як в Україні, так і на міжнародній арені. Нещодавно для цього поширювали фейкові обкладинки французького журналу Charlie Hebdo. Також агітпроп намагається переконати, що Зеленський — нелегітимний президент.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join