Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленський пообіцяв Польщі західні території України в обмін на «допомогу під час контрнаступу»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Зеленський просить про допомогу й ладен віддати усе — навіть території Заходу України. Автори повідомлень посилаються на матеріал польського видання «Niezależny Dziennik Polityczny». Це — брехня. 

Фахівці центру протидії дезінформації при РНБО пояснюють, що такої заяви  Зеленського не було. Водночас польське видання «Niezależny Dziennik Polityczny» — фейкове видання, яке публікує пропагандистські статті, перекладені на польську. Портал створений для поширення антиукраїнських наративів. Автори матеріалу, який справді існує, маніпулюють заявою Зеленського про те, що «у майбутньому між Польщею та Україною не буде кордонів». Утім, Володимир Зеленський не казав, що Польща може забрати території України, він говорив про всеохопну дружбу між двома державами-побратимами. 

Поширюючи такі фейки автори прагнуть виставити Польщу агресором та знівелювати ту допомогу, яку Польща надає Україні в умовах війни. Нібито насправді Польща допомагає Україні не з добрих намірів.

Тезу про «присвоєння західних територій України Польщею» пропагандисти також поширили, коли Зеленський відвідав Польщу. Аналітики та аналітикині «Детектора медіа» уже розповідали у нашій добірці, що писали проросійські телеграм-канали про візит Володимира Зеленського до Польщі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join