Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Захід «змусив» керівництво Сербії підписати угоду з Косово

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що «колективний Захід» змусив керівництво Сербії підписати угоду про нормалізацію відносин з Косово. Нібито президент Сербії Александр Вучич заявив, що Сербія «зазнала великого тиску під час переговорів». 

За кейс взялися аналітики проєкту EU vs Disinfo, які дослідили, що Європейський Союз представив обом сторонам пропозицію щодо нормалізації відносин, з якою керівництво країн погодилися. Косово та Сербія погодилися керуватися цілями та принципами, викладеними в Статуті ООН, насамперед принципами суверенної рівності всіх держав, поваги до їхньої незалежності, автономії та територіальної цілісності, права на самовизначення, захисту прав людини та недискримінації. Водночас будь-які суперечки між собою вони обіцяють розв'язувати винятково у мирний спосіб. Як кажуть аналітики, усі пропозиції сербської та косовської сторони були враховані. Тож про жодне «примушення» не йдеться.

Поширюючи цей меседж, пропагандисти хочуть дискредитувати керівників країн Заходу, які нібито вдаються до шантажу й відкритих погроз. Водночас підживлюють наратив про існування так званого «Колективного Заходу», який об’єднався проти багатьох країн,  зокрема Сербії.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» аналізував маніпуляцію, у якій стверджували, що Президент Сербії заявив, що Захід «погрожуючи та шантажуючи», змушує його долучитися до санкцій проти Росії. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join