Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Володимир Зеленський опублікував книгу «Моя боротьба»

Такі повідомлення поширюють у проросійських телеграм-каналах. Також до повідомлень долучають фото нібито з ще новою книгою Зеленського в прозорій обгортці. Стилістично обгортка нагадує книгу Адольфа Гітлера «Mein Kampf», фото якої також долучають до повідомлень. Це — фейк.

Книги Володимира Зеленського з такою назвою не існує. Про підроблення одразу ж свідчать дві помилки у прізвищі українського президента. Цю картинку почали масово поширювати протягом доби. Ймовірно, це реакція на новину про опублікування книги з промовами Зеленського у Великій Британії.

Зворотній пошук картинки через Гугл свідчить лише на загальнодоступні фото Володимира Зеленського з його робочого кабінету. Перевірка за допомогою програм для аналізу фото встановлює, що  зображення було змінене.

Російська пропаганда всіляко намагається дискредитувати та висміяти особистість Володимира Зеленського. Раніше для цього використовували фейкові обкладинки кількох сатиричних журналів. Також вони писали, що Зеленський втік з Києва у бік кордону з Польщею, а щоб імітувати свою присутність в Україні використовував хромакей.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join