Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Військові з країн Євросоюзу воювали на території України ще до повномасштабного вторгнення

Російські медіа з посиланням на слова представниці російського МЗС Марії Захарової пишуть, що нібито військовослужбовці з країн ЄС воювали в Україні ще до початку великої війни. Мовляв, вони працювали інструкторами, представляли західні спецслужби. Ба більше — були простими найманцями. Це — неправда.

Країни Євросоюзу не відряджали й не планують відряджати своїх військовослужбовців в Україну. Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що ЄС має намір зберегти статус «сторони, що не воює», тому може допомагати усім, окрім введення військ на територію України. Іноземці воюють на боці України виключно на добровільних засадах — чи то в лавах української армії, чи як волонтери. ЄС та міжнародні партнери надають суттєву політичну, військову, фінансову та гуманітарну підтримку Україні. Після повномасштабного вторгнення європейські країни не лише збільшили допомогу Україні, а й значно посилили санкції проти Росії.

Натомість російська пропаганда намагається виправдати повномасштабне вторгнення, дискредитувати міжнародну допомогу та систематично поширює меседжі про закордонних найманців, які воюють за Україну. У такий спосіб підживлюють наратив, що Росія воює не з Україною, а з «колективним Заходом». Раніше агітпроп розповідав, що до українського війська вербують поляків та сирійців. Також пропагандисти писали, що спільно зі зброєю Західні країни скеровують до України солдатів.  Детальніше.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join