Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україну нібито приїхали перші F-16 у розібраному вигляді

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що з Польщі до України нібито в’їхали дві вантажівки з літаками F-16 у розібраному вигляді. Водночас пропагандисти побоюються, що на озброєння винищувачів можуть піти ракети класу «повітря – повітря» AIM-120D, які здатні знищувати повітряні цілі на відстані від 150 до 180 кілометрів. 

Інформація, що F-16 вже в Україні та ще й у розібраному вигляді, є фейковою. Про це пишуть, зокрема, фахівці з команди VoxCheck. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат вважає такі повідомлення безпідставними, зазначаючи, що переміщення літаків F-16 на територію України можливе тільки після відповідної підготовки інфраструктури та персоналу. Володимир Зеленський вважає, що перші літаки F-16, скоріш за все, прибудуть в Україну у 2024 році. 

Сама ж підготовка пілотів до пересадки на F-16 у Британії може тривати до двох років, а у США, імовірно, до кінця 2024 року. У Данії українські пілоти вже тренуються на винищувачах, тож очікується, що саме звідти літаки приїдуть найшвидше. 

Основним озброєнням винищувачів F-16 є ракета класу «повітря – повітря» AIM-9X. Також використовуються ракети класу «повітря – повітря» AIM-7 та AIM-120 AMRAAM, які в останній модифікації в режимі самонаведення можуть вражати ціль на відстані 180 кілометрів. За словами Юрія Ігната, Україні необхідні винищувачі F-16, щоб вражати ворога з повітря, відтісняти російську авіацію від кордонів України та знищувати дрони. 

Поширюючи цю дезінформацію, пропагандисти прагнуть дискредитувати міжнародну військову підтримку Україні. Крім того, створення таких фейків може бути повʼязане з підготовкою внутрішнього населення Росії до прийдешніх «поганих новин» з України як наслідку майбутньої роботи пілотів на винищувачах F-16. Раніше ми спростовували інформацію, що російські військові вже нібито знищили кілька F-16 в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join