Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні західні інструктори готують підлітків-диверсантів

Російські пропагандистські ЗМІ поширили фейк, який вигадали спільно з представниками терористичного угруповання «ЛНР» про те, що начебто іноземні інструктори готують в тренувальних таборах в Україні коректувальників та диверсантів віком від 12 до 16 років. Підставою для цього став сюжет російського видання «РІА Новости» з захопленого бойовиками дитячого табору «Лісова казка», де знайшли декілька використаних футлярів від протитанкової ракети NLAW, а також програму військово-патріотичної гри «Джура». Саме вона, як пишуть пропагандисти, і була покликана навчити дітей «азам диверсійної діяльності».

Як пише StopFake, гра насправді існує – але не має стосунку ані до закордонних інструкторів, ані до підготовки підлітків до диверсійної діяльності, ані до табору «Лісова казка». Гра «Сокіл», яка також має назву «Джура» - це військово-патріотична гра, яка проводиться Міністерством освіти та науки України за сприяння інших міністерств, відомств і громадських організацій з 2009 року. А у 2015 році її було включено до Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016–2020 роки, затвердженої Указом Президента.

У грі можуть брати участь діти від 6 до 17 років, а за правилами вони поділяються на вікові групи 6-10 років, 11-15 років та 15-17 років. Перші дві групи займаються всім тим, чим займаються скаути  по всьому світу: ходять в походи, отримують навички виживання в лісі, а також знайомляться з історією та культурою України. Найстарша вікова група має додаткове навчання – стройова підготовка, орієнтування на місцевості, стрільба, метання гранати, саперна підготовка, тактична підготовка, надання першої домедичної допомоги  тощо. Документи, що стосувалися саме цієї підготовки старшої групи, які начебто доводять підготовку диверсантів-підлітків, продемонстрували глядачам російські пропагандисти.

Цього року на відміну від попередніх гра не проводилася в зоні бойових дій – і зокрема в Пурдівці, де розташована «Лісова казка». Але коли вона проводиться, жодних іноземних інструкторів в ній немає – її проводять та фінансують спільно Міністерство освіти України, Міністерство у справах молоді та спорту, Міноборони, Міністерство внутрішніх справ, Мінсоцполітики, Український інститут національної пам’яті, Держприкордонслужба, ДСНС та Національна поліція України. Участь у грі – добровільна і лише за дозволом батьків або опікунів дитини.

Це не вперше, коли російська пропаганда заявляє, що Україна використовує дітей на фронті. Раніше вони вже  поширювали неправдиву інформацію, що в Україні воюють підлітки 14-16 років та що Україна готується мобілізовувати жінок та підлітків.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join