Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українців каратимуть за отримання російської гуманітарки на тимчасово окупованих територіях

Такі повідомлення поширюють проросійські телеграм-канали та твіттер-акаунти. Нібито за такий злочин передбачено покарання до 15 років позбавлення волі. Також пропагандисти посилаються на «закон про колабораціонізм», який нібито набрав чинності 16 серпня. Це — неправда.

Українське законодавство не передбачає відповідальності за отримання російської гуманітарної допомоги на окупованих територіях. Як пише StopFake, нові законопроєкти, навпаки, покликані внести гуманітарну допомогу до переліку видів діяльності, які не вважаються колабораціонізмом, якщо при цьому не здійснюється співпраця з російськими окупантами. 

Єдиного «закону про колабораціонізм» в Україні поки немає. З 15 березня набули чинності окремі норми щодо відповідальності за співпрацю з окупантами. Єдиного покарання для колаборантів також поки не передбачено. В залежності від обставин воно може бути різним: від заборони обіймати певні посади до довічного позбавлення волі.

Російські пропаганди маніпулюють чутливим питанням, адже більшість мешканців тимчасово окупованих територій опинилися на межі виживання та отримують російську гуманітарну допомогу вимушено. У такий спосіб пропагандисти залякують мешканців тимчасово окупованих територій тим, що нібито після деокупації на них чекає кримінальна відповідальність.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join